Hudens oppbygning
Hva hadde vi vært uten huden vår? Huden beskytter oss mot ytre påvirkninger, regulerer kroppstemperaturen, produserer viktige D-vitaminer og har dessuten en viktig sensorisk funksjon ved fysisk kontakt med være nære og kjære. Men den er også følsom og trenger omsorg og pleie for å holde seg frisk.
Hudens struktur
Vårt største organ består av tre tydelige lag:
- Overhuden (epidermis) er det ytterste laget. Hornlaget (stratum corneum) er det ytterste laget av epidermis og beskytter kroppen mot ytre angrep som kulde, UV-stråling, bakterier og virus. Resten av epidermis fungerer som en beskyttelseslag.
- Lærhuden (dermis) er det midterste laget. Her finnes mange blodkar som sender syre og næringsmidler til det ytterste laget. I lærhuden finnes også hårsekker, svettekjertler og nerver.
- Underhuden (hypodermis) er det innerste og tykkeste laget, og inneholder mange fettceller. Disse fettcellene er kroppens energireserve, og bidrar også til å regulere kroppstemperaturen.
Hudens funksjon
Huden er kroppens største organ og har mange funksjoner. En av de viktigste funksjonene er å beskytte oss mot ytre angrep i form av støt, kjemikalier, infeksjoner og skadelige UV-stråler. Huden er også vårt fremste føleorgan, og vi får mye informasjon om vår omverden via nervetrådene, blant annet om varme, kulde, smerte og berøring fra nære og kjære.
En annen viktig rolle hos huden er regulering av kroppstemperaturen. Huden består av 2-4 millioner svettekjertler. I varmt klima kan vi svette opptil 10 liter eller mer per dag. Dette er kroppens måte å kjøle seg ned på. Når det er kaldt, reduseres svetteproduksjonen og blodtilførselen til huden slik at varmen holder seg i de indre organene.